Leestijd 2 - 3 min
Op De Korenaer Deurne rijd je op de heftruck in school
Nieuwe simulator maakt leren leuk
Mitchell is heel enthousiast over de simulator waarmee hij op school heftruck leert rijden. Binnenkort kan hij zijn certificaat halen. En: eerlijk is eerlijk, ook de medewerkers van De Korenaer Deurne vinden het een uitdaging om het innovatieve apparaat zo nu en dan uit te proberen, bekent leerkracht Klaas. “Net echt!”

Om heftruck te rijden, heb je een theoretische basis nodig, maar moet je ook veel rijkunsten leren. Die praktijkervaring doe je alleen maar op door veel oefening. Maar ja: dát is in een school best lastig. Dus schafte De Korenaer Deurne een simulator aan, waarmee leerlingen in een nagebootste realiteit veel oefenuren kunnen maken.

Mitchell heeft veel plezier op de simulator. “Hij rijdt al goed”, complimenteert zijn leerkracht Klaas hem. “Knap hoor, want het valt echt niet mee. Ik heb de simulator zelf ook geprobeerd en bij mij viel alles snel van mijn heftruckvork af.” “Ik word er wel snel beter in”, beaamt Mitchell. De stoel waarin hij zit, beweegt mee terwijl hij oefent. Zo lijkt het alsof je echt door een logistieke hal rijdt.

Voorbereiding op mbo niveau 2

Klik hier om de heftruck simulator in werking te zien.

Mitchell bereidt zich op De Korenaer in een extra jaar voor op zijn mbo-opleiding niveau 2, een vooropleiding voor het leger.
“In het leger zijn allerlei voertuigen te besturen, dus deze heftruckervaring komt altijd van pas. Ik wil graag iets in de techniek gaan doen.”

Gemotiveerde leerlingen

“Als ik voorstel of ze Engels gaan oefenen, hebben veel leerlingen geen zin, maar voor de simulator staan ze in de rij”, licht Klaas toe. “We zetten die wel in voor leerlingen die er qua leeftijd en vaardigheid ook echt aan toe zijn. Die kunnen zelfstandig aan de slag, via het apparaat horen ze alle instructies die ze nodig hebben. Doordat leerlingen zo gemotiveerd zijn, zijn ze met gemak drie kwartier zelfstandig bezig.”

Aansluiten bij de belevingswereld

Directeur Jurgen: “Jongeren vinden gamen leuk en zo’n simulator sluit daar natuurlijk bij aan. We onderzoeken ook mogelijkheden om Virtual Reality toe te passen. Dat kan heel handig zijn om te leren lassen, auto’s te spuiten, of te schilderen bijvoorbeeld.”

Examen doen op de werkvloer

En hoe zit het met examinering voor dat heftruckcertificaat? Jurgen: “We werken hier in de buurt samen met Grobeco heftrucks, dat ook heftruckexamens afneemt. Daar kunnen onze leerlingen examen doen om hun certificaat te halen.”
Hiermee hebben zij een voorsprong op de arbeidsmarkt, want er is veel vraag naar medewerkers met zo’n heftruckcertificaat.

Bredere inzet technologie

“We kunnen ons aanbod verder uitbreiden in de toekomst”, vertelt Jurgen. “Er is ook simulatiesoftware beschikbaar om te leren rijden met andere voertuigen. Een mooie volgende stap kan bijvoorbeeld zijn dat we de simulator inzetten voor jongeren die hier bij Bijzonder Jeugdwerk op het terrein wonen en die hun rijbewijs willen halen. Die kunnen in samenwerking met de rijschool in coronatijd misschien ook wel komen oefenen op school, als ‘echt’ oefenen door alle maatregelen lastig is.”

auteur Anne-Marie Veldkamp
fotografie Maartje van Berkel
relevante categorieën betekenisvolle leeromgeving, hoofd, hart en handen, koers

Aloysius Stichting regio Zuid

Kerkstraat 3

6085 AX Horn
Tel: 0475 583 242

sectorbureauzuid@aloysiusstichting.nl